Askeleet kohti 365/12-oppilaitosta
Haluaako teidänkin oppilaitoksenne olla Aina avoin ammatillinen oppilaitos?
Täältä
löydät konkreettisia vinkkejä, esimerkkejä sekä ehdotuksia, kuinka
oppilaitoksessa mahdollistetaan opiskelu ajasta ja paikasta riippumatta.
Tutustu ja ota askeleet kohti 365/12-oppilaitosta!

Millainen on aina avoin ammatillinen oppilaitos?
Aina avoin ammatillinen oppilaitos mahdollistaa, että osaamista voi hankkia milloin vain ja missä vain. Jokaisella opiskelijalla on oma henkilökohtainen oppimispolkunsa ja vaihtoehtoja osaamisen hankkimiseen löytyy perinteisen luokkahuoneen lisäksi useita: osaamiskeskukset, työelämän oppimisympäristöt, yrittäjyyden oppimisympäristöt, vapaa-ajan oppimisympäristöt sekä digitaaliset ja virtuaaliset oppimisympäristöt.
Oppimisanalytiikkaa hyödynnetään osana opetusta ja oppimista, jolloin yksilölliset tarpeet ja henkilökohtaiset oppimispolut ovat helpommin otettavissa huomioon. Opintoja on mahdollista suorittaa omaan tahtiin, aidosti yksilöllisiä polkuja toteuttamalla. Ryhmäkohtaiset ja liian sidotut lukujärjestykset estävät yksilöllisen etenemisen. Aina avoin ammatillinen oppilaitos on helposti lähestyttävä ja saavutettava oppilaitos.
Ammatillisen oppilaitoksen on oltava aina avoin, koska työelämäjaksoille mennään vuoden ympäri eikä enää kausittain. Myös työelämässä osaajia tarvitaan 365/12. Opintojen avoimuus ja joustavuus vastaa yritysten nopeisiin rekrytointitarpeisiin sekä madaltaa kynnystä oppilaitoksen ja yrityksen välillä. Työelämän täytyy löytää tarvitsemansa tiedot helposti, jotta kontaktointi sujuu ketterästi ja yhteistyön tekeminen mahdollistuu. Oppilaitoksen tulee huomioida yritysten tarpeet joustavasti ja kehittää tarjontaa vastaamaan työelämän tarpeita.
Oppilaitoksessa on oltava aidosti joustava sisäänotto, mikä vaatii oppilaitokselta ennakointia, suunnitelmallisuutta sekä yksiköiden välistä yhteistyötä. On huomioitava, että oppilaitoksen tulee olla avoin myös erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille ja maahanmuuttajaopiskelijoille.


1Edellytykset ja mahdollistajat


2Oppimisympäristöt
Millaisia oppimisympäristöjä tarvitaan?
Jotta opiskelu on mahdollista ajasta ja paikasta riippumatta tarvitaan erilaisia oppimisympäristöjä. Oppimisympäristöjä löytyy oppilaitoksesta, työelämästä sekä vapaa-ajan ympäristöistä, sillä osaamista voi kuka tahansa hankkia missä ja milloin tahansa. Digitaalisia ja virtuaalisia oppimisympäristöjä voidaan hyödyntää näissä kaikissa oppimisympäristöissä.
Oppilaitos:
Tutustu ratkaisuihin:
Oppilaitosten omat yrittäjyyden oppimisympäristöt ovat tärkeitä paikkoja yrittäjyyskasvatuksen toteutumiselle. Opiskelijat saavat tietoa ja ohjausta yrittäjyyteen ja itsensä työllistämiseen sekä työelämävalmiuksia ja hyviä verkostoja. Opetus- ja ohjaushenkilöstö saa ajantasaista tietoa, työvälineitä ja monipuolisia toteutusmahdollisuuksia itsensä ja osaamisen kehittämiseen sekä mahdollistaa erilaisten verkostojen hyödyntämisen. Yritykset puolestaan saavat näkyvyyttä ja uusia yhteistyömahdollisuuksia oppilaitoksen kanssa sekä osaavaa työvoimaa ja oman henkilöstön osaamisen kehittämistä.
“Yrittäjyyskasvatuksen toteutuminen edellyttää yrittäjämäisen toimintakulttuurin johtamista ja kehittämistä, yrittäjämäistä pedagogiikkaa ja opettajuutta sekä näitä tukevien oppimisympäristöjen hyödyntämistä.” - Uskalla innostua - opettajan opas yrittäjyysosaamiseen
Tutustu ratkaisuihin:
Tutustu ratkaisuihin:
Työelämä:
Tutustu ratkaisuihin:
- OSAO: työpaikkaohjaajakoulutus Arinan kanssa
- OSAO:tunturipolku
- TAI: Teleste-yhteistyö
- Tredu: Metsäkoneen IoT-datan hyödyntäminen oppimisessa
- Tredu: Perehdytysmateriaali varasto- ja kuljetuspalveluiden osaamisalalle Pirkanmaan osuuskaupan kanssa
Työelämän oppimisympäristöjä voi löytyä niin oppilaitoksen sisältä kuin ulkopuolelta. Oppilaitos voi tarjota opiskelijoilleen työelämän oppimisympäristöjä: opetusravintolat, kiltakoulut, parturi-kampaamot, lastenhoitopalvelut jne.
Tutustu ratkaisuihin:
Vapaa-ajan oppimisympäristöt:
Tutustu ratkaisuihin:
Digitaaliset ja virtuaaliset oppimisympäristöt:
Tutustu ratkaisuihin:
Tutustu ratkaisuihin:
Miten tilojen käyttöä voidaan tehostaa?
- Moduulirakenteen uudistaminen: kaikille tarjolla olevat opintokokonaisuudet ajoissa esille ja vuosikellon hyödyntäminen
- Tilojen vuokraus ja hyödyntäminen: tarjotaan tiloja työelämän, kolmannen sektorin, opiskelijoiden, NY-yritysten tai osuuskuntien käyttöön
- Monipuolinen käyttö: opetusta iltavuoroihin, yhteisopettajuuden hyödyntäminen, yhteisöllinen oppiminen

3Esteet
Millaisia esteitä on tullut vastaan?
1. Osaamisvaje
Ratkaisu: koulutetaan opetus- ja ohjaushenkilöstöä tarvelähtöisesti sekä tarjotaan osaamista työelämän tarpeisiin.
2. Asenne ja ennakkoluulot
Ratkaisu: tarjotaan positiivisia kokemuksia. Tuodaan hyödyt ja edut esiin. Johto osallistaa ja ottaa mukaan muutokseen.
3. Rakenteet
Ratkaisu: aikataulutetaan ja suunnitellaan opintojaksot
4. Työpaikalla tapahtuva oppiminen
Ratkaisu: tieto ja ymmärrys, mitä on työpaikalla tapahtuva oppiminen. Mahdollistetaan opiskelijoiden ja työelämän edustajien kohtaaminen, esim. rekrytilaisuudet. Lähtökohtana win-win tilanne.
Keskeinen este Aina Avoimen Oppilaitoksen käyttöönotolle todettiin olevan opetushenkilökunnan valmiudet oppimisympäristöissä tapahtuvaan jatkuvaan muutokseen vastaaminen. Hyväksi esimerkiksi muutokseen sopeutumisesta ja pedagogisten ratkaisujen hyödyntämisestä todettiin olevan HOKS (henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma) sekä Oma-Opettajan ohjaus ja tuki. Myös etäopetuksen monimuotoisten mahdollisuuksien hyödyntäminen käytännön työssä huomattiin.
Työssäoppimiseen liittyviä haasteita todettiin olevan mm. liikkuminen koulun ja työssäoppimispaikan välillä sekä syrjäseutujen vähäinen mahdollisuus tarjota työssäoppimispaikkoja.
Muut esteet todettiin liittyvän oppimisympäristöjen jäykkiin rakenteisiin. Opetusjaksojen aikataulutukseen ja verkko-ohjauksen prosesseihin kaivattiin muutoksia, jotta Aina Avoimen Oppilaitoksen käyttöönotto olisi mahdollinen.

4Joustavuus
Miten varmistetaan opintojen joustava sujuminen?
Opintojen joustavan sujumisen todettiin edellyttävän mm. sitä, että opiskelijalle tarjotaan opintojen alussa tukea, tietoa ja kannustusta henkilökohtaisen ja suunnitelmallisen oppimispolun rakentamiseen. Joustavien opintojen yhtenä kulmakivenä todettiin olevan pedagogiset ratkaisut kuten HOKS (henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma) sekä Oma-Opettajan ohjaus ja tuki. Opetushenkilökunnan HOKS-osaamisen todettiin olevan erityisen tärkeässä roolissa mm. erilaisten oppijoiden huomioimisessa ja tietämys erilaisista tavoista hankkia osaamista. Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen sekä niihin liittyvien tallennusalustojen osaaminen todettiin myös hyödylliseksi.
Joustavien opintojen sujuminen edellyttää myös teknisten ratkaisujen hallintaa ja niiden pedagogista käyttämistä. Ohjelmat kuten esim. Futural Skills todettiin hyödylliseksi, koska siinä näkyy mm. opintojen eteneminen ja suoritusprosentit. Erilaisten oppimisympäristöjen hyödyntäminen todettiin myös tärkeäksi osaksi joustavien opintojen kannalta.

5Yhteisöllisyys
Miksi yhteisöllisyys on tärkeää?
Koulutuksen kentällä yhteisöllisyys liittyy vahvasti oppimiseen. Oppiminen voidaan nähdä yhteisöllisenä ja sosiaalisena prosessina, jossa yhteisöllisyyttä tukeva oppimisympäristö tukee opiskelijan motivaatiota ja sitä kautta edistää opintojen etenemistä.
Miten voin edistää yhteisöllisyyttä ammatillisessa koulutuksessa?
Opiskelijan rooli:
Tutorina ja opiskelijakunnan hallituksessa toimiminen on erittäin tärkeää vapaaehtoistyötä oppilaitoksissa.
- Tutorit tutustuttavat, neuvovat ja opastavat uusia opiskelijoita oppilaitoksen toimintaan sekä ovat mukana ryhmäyttämisessä. Uusi opiskelija voi turvautua tutoriin ja kysyä neuvoa opiskeluun ja työelämään tutustumiseen liittyen. Tutorit edustavat oppilaitosta erilaisissa tilaisuuksissa. Tutorit koulutetaan tehtävään. Oppilaitoksesta riippuen tutortoiminta voi olla myös opinnollistettua.
- Opiskelijakunnan hallituksen tehtävänä on ajaa opiskelijoiden etua, ottaa kantaa opiskelijoita koskeviin asioihin sekä pyrkiä vaikuttamaan opiskeluviihtyvyyteen ja yhteisöllisyyden parantamiseen. Lisäksi hallitus kannustaa ja tukee opiskelijoiden osallisuutta. Opiskelijakunnan hallituksen jäsenet valitaan tehtävään. Opiskelijakuntatoiminta on osa opiskelua ja sen avulla voi kartuttaa tutkintoon kuuluvia opintoja.
Tutustu ratkaisuihin:
Opetus- ja ohjaushenkilöstön rooli:
Opetus- ja ohjaushenkilöstö kannustaa ja osallistaa opiskelijoita yhteisöllisyyteen
- Opetus- ja ohjaushenkilöstö tiedostaa yhteisöllisyyden vaikutukset oppimiseen. Yhteisöllisyys on kokemusta kuulumisesta johonkin, reaaliaikaiseen tai virtuaaliseen joukkoon, jossa tapahtuu yksilöiden välistä vastavuoroisuutta, välittämistä, luottamusta sekä oppimista. Ryhmäyttäminen on osa yhteisöllisyyden luomisen prosessia, mikä jatkuu koko ammatillisen koulutuksen ajan. “Ryhmäytyminen vie aikaa ja tähtää luottamuksellisen ilmapiirin ja todellisen yhteistoiminnan aikaansaamiseen.” Prosessilla on ohjaaja, jonka tehtävänä on ryhmän kehittymisen edistäminen ja tukeminen.
- Opettajat- ja ohjaushenkilöstö kannustavat ja tukevat jokaista opiskelijaa toimimaan ryhmän jäseninä. Yksilön merkitys osana kokonaisuutta tunnustetaan. Tutor- ja opiskelijakuntatoiminnasta kiinnostuneita kannustetaan ottamaan yhteyttä toimintaa koordinoivaan henkilöön.
Tutustu ratkaisuihin:
Oppilaitosjohto:
- Aina avoimen ammatillisen oppilaitoksen yhteisöllisyyden pohjana on osaamisperusteinen pedagogiikka. Oppilaitoksen johto tiedostaa tutor- ja opiskelijakuntatoiminnan merkityksen oppilaitoksen hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden edistäjänä. Yhteisöllisyys liittyy vahvasti oppimiseen, sillä yhteisölliset oppimisympäristöt vahvistavat opiskelijan motivaatiota ja edistävät opintojen etenemistä.
- Tutor- ja opiskelijakuntatoiminnan arvostus näkyy esim. resursoimalla ja nimeämällä opiskelijatoiminnalle koordinaattori, joka vastaa tutor- ja opiskelijakuntatoiminnasta. Koordinaattoriksi valittu henkilö on kiinnostunut ja halukas kehittämään toimintaa yhdessä oppilaitoksen johdon ja opiskelijoiden kanssa.
Tutustu ratkaisuihin:
Koulutustakuu: yhteisöllisyys ja osallistaminen
- Osallisuuskoordinaattori
- Opiskelijatoiminnan koordinaattori
Työelämä:
- Aina avoin ammatillinen oppilaitos tekee tiivistä yhteistyötä työelämän kanssa. Opiskelijat hankkivat koulutussopimusjaksoilla työelämän kannalta merkittävää osaamista, oppien osana työyhteisöä. Toimiva ja vastaanottava työyhteisö vahvistaa opiskelijan itsetuntoa sekä kasvattaa työidentiteettiä. Koulutussopimuksen aikaiset ihmissuhteet ovat oleellinen osa työmotivaatiota, työn tuloksellisuutta ja työhyvinvointia. Opiskelijan rooli osana työyhteisöä on hyvä hahmottaa yhdessä opiskelijan, työpaikkaohjaajan ja vastaavan opettajan kanssa.
Tutustu ratkaisuihin:
- Teleste Lab-tila
- Opiskelijakuntaopas
- Tutoropas
- Opettajan ja työpaikkaohjaajan opas
- Opiskelijan oppimispäiväkirja
- Ryhmäyttäminen,
- Tutor-toiminta
Lähteet:
- https://sites.google.com/site/yhteisollisyys/home/yhteisoellisyyden-maeaeritelmae
- https://www.utupub.fi/bitstream/handle/10024/39380/diss2008heinonen.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- https://voimaaopiskeluun.diak.fi/wp-content/uploads/sites/7/2019/05/Diak_Voimaa_opiskeluun_Tietopaketti_yhteisollisyydesta_XXs_A4_040519.pdf
- https://www.turku.fi/projekti/hoi-hyvinvointia-osallisuutta-ja-intoa-ammatilliseen-koulutukseen
- https://sakkiry.fi/amisbarometri-2/
- https://www.avi.fi/documents/10191/8188684/Yhteis%C3%B6llisyys+osaamisperusteisuuden+pedagogisena+l%C3%A4ht%C3%B6kohtana+ammatillisessa+koulutuksessa+22.3.2017/fbec929f-37c2-4038-aecd-b6c3c03b06cb
- https://dinolehti.fi/2015/09/viisi-porrasta-tyohyvinvointiin-yhteisollisyyden-tarpeet/
- https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/101188/kohti_yhteisollista_tiedonhankintaa.pdf?sequence=1&isAllowed=y

6Uudistuminen
Miten siirrytään opetuksen ja ohjauksen järjestämisen standardimalleista yksilöllisiin ja räätälöityihin ratkaisuihin?
Aidosti yksilölliset opintopolut
- Opettajien osaaminen
- Resursointi
- Tieto!
Koulutustuotteiden räätälöinti työelämän tarpeisiin.
Oppilaitoksen on oltava valmis uudistumaan. Uudistumisen edellytykset:
- Johtaminen
- Yksilön ja työyhteisön valmiudet
- Rakenteet ja toimintamallit
Tutustu ratkaisuihin:
Lue lisää: Uudistumisen edellytykset (Sitra)

7Parhaat aiheeseen liittyvät käytännöt johtamisesta arjen työkäytäntöihin
Miten voin edistää uuden oppimisympäristön käyttöönottoa?
Täältä löydät konkreettisia vinkkejä uuden oppimisympäristön käyttöönoton tueksi.
Opetus- ja ohjaushenkilöstö
- Kiinnostu ja innostu
Kerää lisätietoa ja keskustele oppimisympäristön käyttöönotosta esimiehesi sekä kollegoidesi kanssa. Voit myös ottaa yhteyttä oppimisympäristön kehittäjäorganisaation yhteyshenkilöön: kysyä tarkentavia tietoja tai pyytää esittelyä ko. oppimisympäristöstä. Arvioi oppimisympäristön hyötyjä oman oppilaitoksesi näkökulmasta: “Voisiko tämä toimia meillä?” - Perustele ja vakuuta
Tuo hyödyt esiin. Perustele keräämäsi tiedon pohjalta: “Miksi tämä kannattaa ottaa käyttöön”. Vakuuta oppilaitosjohto esittämällä oppimisympäristön käyttöönoton hyödyt opiskelijan ja työelämän näkökulmista.
Oppimisympäristön käyttöönotosta päätöksen tekee oppilaitosjohto. Johdon sitoutuminen ja tuki oppimisympäristön perustamisen ja kehittämisen kannalta tärkeää. - Käynnistä ja kehitä
Oppilaitosjohdon sitoutuessa oppimisympäristön käyttöönottoon, neuvottele ketkä lähtevät kehittämään oppimisympäristöä. Mitkä ovat kehittämistyön: resurssit, toimenpiteet, tehtävät ja aikataulu. - Tiedota ja ohjeista
Tiedota kehittämistoimien alusta alkaen uudesta oppimisympäristöstä ja toimintamalleista esimerkiksi järjestämällä infotilaisuuksia tai kiertueita. Tee selkeät ja visuaaliset ohjeet oppimisympäristön käyttöönotosta (esim. video).
Oppilaitosjohto
- Kiinnostu ja innostu
Kerää lisätietoa ja keskustele oppimisympäristöstä työyhteisössäsi. Voit myös ottaa yhteyttä oppimisympäristön yhteyshenkilöön ja järjestää esimerkiksi esittelyn ko. oppimisympäristössä. Arvioi oppimisympäristön hyötyjä oman oppilaitoksesi näkökulmasta: “Voisiko tämä toimia meillä?”. - Arvioi ja päätä
Arvioi hyötyjä: “Miksi tämä kannattaa ottaa käyttöön”. Päätös oppimisympäristön käyttöönotosta. Sitoudu päätökseen ja tue oppimisympäristön käyttöönottoa. Ota huomioon myös resursointiin liittyvät asiat (työaika, hankinnat, tilat jne.) - Vastuuta ja aikatauluta
Kuka tai ketkä oppilaitoksessanne ovat sopivia ja osaavia viemään kehittämistoimenpiteitä eteenpäin? Millä aikataululla oppimisympäristö otetaan käyttöön? - Tiedota ja tue
Tiedota heti päätöksen jälkeen koko työyhteisöä ja huolehdi viestinnästä koko prosessin ajan. Ole kiinnostunut oppimisympäristön käyttöönoton vaiheista, kuuntele ja tue kentän toimijoita oppimisympäristön käyttöönotossa.
Millaista osaamista opetus- ja ohjaushenkilöstö tarvitsee, jotta voidaan mahdollistaa opiskelu ajasta ja paikasta riippumatta?
Täältä löydät konkreettisia vinkkejä ohjausprosessien sekä opetus- ja ohjaushenkilöstön ohjausosaamisen kehittämiseen.
Opetus- ja ohjaushenkilöstö
Suosittelemme, että opetus- ja ohjaushenkilöstö
- vahvistaa omia digitaitojaan sekä uskallusta ja rohkeutta tehdä asioita uudella tavalla
- kehittää tiimityötaitojaan
Osaamisen vahvistamisen vinkkilista
Tekoälyosaaminen:
Someosaaminen:
- OSAOn somekoulutuksen materiaalit
Digitaaliset alustat:
Oppilaitosjohto
Suosittelemme, että oppilaitos
- tarkastelee rakenteellisia esteitä tutkinnon osien integroimisen mahdollistamiseksi joustavammiksi.
- kartoittaa kokonaiskuvan käytettävistä digitaalista työkaluista (esim. digimaisema).
- määrittelee opettajien digiosaamisen vähimmäistason.
- kannustaa opetus- ja ohjaushenkilöstöä täydennyskoulutukseen.
Miten voimme mahdollistaa työelämän uusien liiketoimintamahdollisuuksien syntymisen? (win-win)
- Yritysten ja työelämän edustajien on vaivatonta ottaa yhteyttä oppilaitokseen: kertoa työelämän tarpeista sekä ideoida ja kehittää toimintaa yhdessä oppilaitoksen kanssa.
- Oppilaitos resurssoi työelämäkoordinaattoreita, jotka edistävät oppilaitoksen työelämälähtöisyyttä, verkostoituvat ja viestivät oppilaitoksen suuntaan työelämän osaamistarpeista.
- Yhteistyössä luodaan osaamisenkehittämisen foorumi, johon osallistumisesta molemmat osapuolet hyötyvät.
- Opiskelijat pystyvät hankkimaan osaamista työelämän osoittamilla toimeksiannoilla.
Lähteet
- https://osaava.tredu.fi/2020/05/31/yrittajyyden-oppimisymparisto-starttaamo/
- USKALLA INNOSTUA
- OPETTAJAN OPAS YRITTÄJYYSOSAAMISEEN
Heli Potinkara, Haaga-Helia Ammatillinen opettajakorkeakoulu - Yrittäjyyteen oppiminen ja yrittäjyyden oppimisympäristöt
Kakkonen, Marja-Liisa (2018)


8Käsitteet
Henkilökohtaiset oppimispolut
HOKS
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, johon kirjataan opiskelijan yksilölliset suunnitelmat esimerkiksi tavoiteltavasta tutkinnosta, uuden osaamisen hankkimisen tavat ja sisällöt, yksilölliset ohjaus- ja tukitoimet, sekä urasuunnitelma.
Oppilaitokset
Osaamiskeskus
Osaamiskeskus toimii oppilaitoksen sisällä sekä perinteisenä oppimisympäristönä että ohjauksen ja henkilökohtaistamisen keskuksena, mahdollistaen opintojen joustavan edistämisen ja henkilökohtaiset oppimispolut. Siellä voidaan lisäksi hyödyntää e-materiaaleja ja -oppimisympäristöjä, joiden käyttöön osaamiskeskuksesta saa tukea.
Yrittäjyyden oppimisympäristö
Yrittäjyyden oppimisympäristön tavoitteena on aktivoida ja koota yhteen yrityselämän, yhteistyötahojen, yrittäjyys- ja työllisyyspalveluiden sekä oppilaitos- ja hankeyhteistyön verkostot ja palvelut. Oppimisympäristö vahvistaa opiskelijoiden yrittäjyysopintoja, -osaamista ja -asennetta, ja tarjoaa valmiuksia työelämään.
Oppimisympäristö
Fyysinen, psyykkinen tai sosiaalinen ympäristö, jossa opiskelu ja oppiminen tapahtuu.
Työelämä
Oppisopimus
Oppisopimus on työelämälähtöinen tapa opiskella ammatti. Oppisopimuksella opiskelija voi opiskella koko ammatillisen tutkinnon tai sen osia ja sopii määräaikaisen työsopimuksen työnantajan kanssa. Oppisopimuksella voi suorittaa minkä tahansa ammatillisen tutkinnon.
Koulutussopimus
Kirjallinen määräaikainen sopimus osaamisen hankkimisesta työpaikalla käytännön työtehtävissä. Koulutussopimus voi koskea yhtä tai useaa osaa tutkinnosta. Opiskelija ei ole työsuhteessa, jonka takia hänelle ei makseta palkkaa.
Laajennettu työpaikalla tapahtuva oppiminen
Laajennetussa työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa työssäoppimisen kaikkia osa alueita laajennetaan: työssäoppimisen määrä ja aika, ohjaus ja tuki, oppimisympäristöt ja työpaikalla opittavat sisällöt.
Digitaaliset ja virtuaaliset oppimisympäristöt
Digitaalinen oppimisympäristö
Oppimisympäristö, joka on saavutettavissa jollakin verkkoalustalla internetin välityksellä, usein ajasta ja paikasta riippumatta.
S2
S2 eli suomi toisena kielenä ja kirjallisuus on yksi äidinkielen ja kirjallisuuden oppimäärästä. S2-opetuksella on suomen kielen tuki- ja erityisopetuksesta erilliset tavoitteet, sisällöt ja arviointikriteerit.
Moodle
Digitaalinen oppimisympäristö, jota voi käyttää yksinkertaisimmillaan materiaalipankkina, mutta myös suorittamaan tehtävä, seuraamaan edistystä ja keskustelemaan toisten käyttäjien kanssa. Moodlea käytetään kurssien suorittamiseen, joko vapaasti liittymällä tai kirjautumalla kurssiavaimella.
aoe.fi
Avointen oppimateriaalien kirjasto, palvelu, jossa voi hakea, löytää ja tallentaa erilaisia digitaalisia oppimateriaaleja. Kaikki koulutusasteet kattava valtakunnallinen palvelu on vapaasti ja maksutta opettajien ja oppijoiden käytettävissä.
VR
Virtuaalitodellisuus (eng. virtual reality) tarkoittaa teknologian avulla luotua keinotekoista ympäristöä, joko mallintamalla todellisuutta tai luomalla täysin kuvitteellinen ympäristö.
AR
Lisätty todellisuus (eng. augmented reality) viittaa kuvaan tai ympäristöön, johon on tietokonegrafiikalla luotu elementtejä, jotka ovat tarkasteltavissa esimerkiksi älypuhelimen näytön kautta.
XR
Englanniksi extended reality, viittaa ympäristöön, jossa todelliset elementit yhdistetään tietokoneilla luotuihin elementteihin. Käsitettä voi käyttää yläkäsitteenä virtuaalitodellisuudelle ja lisätylle todellisuudelle.
IoT
Internet of Things eli esineiden internet on järjestelmä, jossa teknilliset laitteet siirtävät automaattisesti tietoa tai niiden toiminnan seuraaminen on mahdollista etänä.
Verkkokurssi
Opiskelukokonaisuus, joka suoritetaan verkkoalustalla, joko itsenäisesti, ohjatusti tai osana perinteistä lähiopetusta.
Hybridi
Hybridillä tarkoitetaan joidenkin asioiden sekoitusta. Esimerkiksi hybridiopetuksella viitataan opetukseen, jossa yhdistyy lähi- ja etäopetus: osa osallistujista on paikan päällä ja osa etäyhteydellä.
Simulaatio
Oppimistilanne, jossa todellisuus on jäljitelty mahdollisimman tarkasti. Simulaatiossa voidaan opetella vuorovaikutus-, viestintä- ja yhteistyötaitoja turvallisesti.
Yto
ks. yllä
Vapaa-ajan oppimisympäristöt
Opinnollistaminen
Työpajoilla tai työvaltaisissa ympäristöissä kertyneen osaamisen tunnistaminen, vertaaminen ammatillisen tutkinnon perusteisiin ja dokumentointi.
Osaamisperusteisuus
ks. yllä
Yhteisöllisyys ja osallistaminen
Yhteisöllisyys
Sosiaalisten suhteiden muodostama kokonaisuus, joka voi olla sekä paikka, esimerkiksi oppilaitos, että aihe, esimerkiksi ammattikunta. Yhteisöllisyyden tunteeseen liittyy kuuluminen kyseiseen yhteisöön, tunne omista vaikutusmahdollisuuksista ja merkityksellisyydestä osana yhteisöä.
Osallistaminen
Toimi tai prosessi, joka tekee osalliseksi ja aktivoi. Osallistamista voidaan tehdä ennen kaikkea suunnittelussa ja päätöksenteossa, jolloin osallistettavien ääni kuuluu niissä paremmin.
Hyvinvointi ja elämänhallinta
Hyvinvointi
Hyvinvoinnilla viitataan yksilön subjektiiviseen näkemykseen omasta ja läheisten elämänlaadusta, ja siihen kuuluu fyysinen ja psyykkinen terveydentila, mutta myös esimerkiksi yhteisöllisyyden tunne, itsensä toteuttaminen, onnellisuus ja sosiaaliset suhteet.
Elämänhallinta
Kyky vaikuttaa omaan elämään, sen eri osien tasapainoon ja elämän kulkuun liittyviin päätöksiin. Elämä nähdään mielekkäänä ja sitä on mahdollista suunnitella.
Koulupudokkuus
Oppilaat ja opiskelijat, jotka keskeyttävät koulunkäynnin tai opinnot ennen oppivelvollisuuden tai koulutuksen päättymistä tai eivät ole sen aikana suorittaneet koko oppimäärää.
Syrjäytyminen
Yksilön joutuminen tilanteeseen, jossa hän jää ennen kaikkea sosiaalisesti ulkopuolella jostakin yhteisöstä, eikä kykene osallistumaan täysipainoisesti yhteiskunnan toimintoihin. Termillä viitataan usein tilanteeseen, jossa yksilö on jäänyt sekä koulutuksen ja työmarkkinoiden ulkopuolelle, mutta syrjäytyminen voi olla seurausta myös mielenterveysongelmista, köyhyydestä tai alkoholisoitumisesta.
Ohjaus ja uusien innovaatioiden kehittäminen
Ohjaus
Ohjaus on kaikkien kouluissa ja oppilaitoksissa työskentelevien yhteistä työtä, joka edistää opiskeluvalmiuksia, opintojen sujumista, sekä tuetaan yksilöä kokonaisvaltaisesti elämän, koulutuksen ja työn näkökulmasta.
Innovaatio
Uusi tai paranneltu tuote tai toimintamalli, joka erottuu merkittävästi aikaisemmista tuotteista tai toimintamalleista. Esimerkiksi oppimisympäristöjen kehittäminen yritysten tarjoaman lisätyn todellisuuden avulla. Innovaatiot voivat yhdistää oppilaitokset, opiskelijat, yritykset ja työelämän, mahdollistaen sujuvamman siirtymisen opinnoista työelämään.
Jatkuva oppiminen
Jatkuva oppiminen
Ajatus siitä, ettei oppiminen ole rajattu vain muodolliseen koulutukseen, vaan se jatkuu työelämässä läpi elämän ja tapahtuu kaikkialla, myös vapaa-ajalla ja harrastuksissa. Jatkuvaan oppimiseen kannustetaan esimerkiksi avointen ja joustavien itseopiskelumahdollisuuksien kanssa.
Tutkintotavoitteinen
Opiskelu, joka johtaa tutkintoon.
Täydennyskoulutus
Osaamisen kehittämiseen ja/tai lisäämiseen tähtäävä opintojakso tai koulutus
Lähteet
Opetus- ja kulttuuriministeriö, minedu.fi
Opetushallitus, oph.fi
ePerusteet, eperusteet.opintopolku.fi
Kielitoimiston sanakirja, kielitoimistonsanakirja.fi
Sitra, sitra.fi
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, thl.fi
Tilastokeskus, stat.fi